E: info@kaczwolle.nl -||- T: 038 7851400 ||

Neuropatische pijn

Neuropatische pijn

Neuropatische PijnDoor: Edgar Vossen en Saskia Donata

Er komen veel pijnklachten voor in het lichaam. Pijn in de spieren, pezen of pijn in zenuwen. De pijn in de zenuwen wordt ook wel neuropathische pijn genoemd. Dit zijn vaak extreme pijnen waarbij een beklemming of beschadiging van de zenuw het probleem is.
Neuropatische pijn kenmerkt zich door pijn, tinteling en uitstraling in een lichaamsdeel.

Neuropatische pijn

In het KAC behandelen we regelmatig mensen met neuropatische pijn. Vaak zijn dit mensen die al bij de pijnpoli in het ziekenhuis zijn geweest en waarbij ook pijnstillers zoals morfine niet voldoende werkt.

Acupunctuur werkt voor een belangrijk deel op de zenuwen in het lichaam en helpt op die manier om neuropathische pijn te verminderen.

Bij de intake voor clienten met neuropatische pijnen wordt er altijd op gelet dat de achtergrond zo duidelijk mogelijk wordt.

Onderwerpen zijn:

  1. Reden van de pijn zoals auto-ongeluk, een val of botsing, verkeerde werk-houding of operatie die neuropatische pijn als bijwerking had.
  2. Andere behandelingen die al zijn uitgevoerd zoals: huisarts, fysio of manueel therapeut, pijnpoli.
  3. Welke andere klachten er in het lichaam meespelen, zoals spierpijn, rugpijn.
  4. Waar de klacht begint, bijvoorbeeld in de onderrug met uitstraling naar het been, of in de nek met uitstraling naar de arm of hand.
  5. In kaart brengen van de vermoeidheid die meestal meekomt met langdurige neuropathische pijn (waaronder concentratieproblemen, lusteloosheid en slaapklachten).

Bij de behandeling van neuropatische pijn wordt er rekening mee gehouden dan de zenuw zelf de oorzaak kan zijn van de klacht.

In deze stappen wordt gewerkt om klachten te verminderen.

  1. Pijnvermindering en spanningsvermindering bij de beginplek van de pijn
  2. Behandeling van het uitstralingsgebied van de pijn.
  3. Ontspanning van het hele zenuwstelsel van het lichaam.
  4. Behandeling van de vermoeidheid van het lichaam.

In oktober 2012 kwam er een man van 43 met ernstig neuropatische pijn in de onderrug en linkerbeen bij ons in de praktijk. Saskia Donata behandelde hem. Zijn klacht was ontstaan na een rug-operatie waarbij de zenuw was geraakt en sindsdien zat zijn rug op slot en had hij last van ernstige pijn uitstralend naar zijn linkerbovenbeen. De zenuwbeschadiging was moeilijk onder controle te houden met pijnstillers, slapen was erg moeilijk voor meneer. Door het zenuwstelsel met acupunctuur te kalmeren en ‘kleine verblijfsnaaldjes’ te gebruiken op de onderurug en in het oor werd deze man geholpen om weer te ontspannen en beter te kunnen slapen. Na een behandelserie van 5 weken voelde hij zich een heel stuk beter, waardoor hij zich ook minder lusteloos voelde.

Neuropatische pijn is een nare klacht die vaak erg taai is. Behandelresultaten varieeren en zijn erg afhankelijk van de situatie. De ervaringen met acupunctuur is in het geheel erg goed, en bieden een flinke verbetering in kwaliteit van leven.

Als u wilt weten of uw neuropatische pijn behandeld kan worden met acupunctuur kunt u per email of telefonisch contact opnemen met de praktijk.
Als u teruggebelt wilt worden, vergeet u dan niet om uw telefoonnummer in de email te vermelden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*