E: info@kaczwolle.nl -||- T: 038 7851400 ||

Tekst bij ‘zenuwpijn na chemotherapie’.

Edgar: Een tijdje geleden kwam jij bij de praktijk met klachten als neuropatische klachten aan handen en voeten. Voornamelijk met voeten naar chemotherapie.

Client: Ja, dat klopt.

Edgar: Kunt u mij vertellen hoe u hier terecht bent gekomen?

Client: Nou, ik heb eigenlijk kanker gehad en chemotherapie daarvoor gehad. Na die tijd eigenlijk 2 jaar daarna nog steeds veel last en wel met medicatie behandeld, maar echt onvoldoende. Op gegeven moment was ik aan het googlen en nou denk ik in het verleden goeie ervaring gehad met acupunctuur gehad, dus ik ga het weer proberen. Ik zag jullie website en daar stond ook de neuropatische pijn vermeld. Dus ik denk dat ga ik zeker proberen.

Edgar: Oké, wat waren jou klachten?

Client: Ik had heel erg veel pijn in mijn voeten, het was echt pijn waar je van wakker van ligt. Ik werd er ook wakker van en dove voeten en pijn en dove handen. Dus dat betekent kleine dingetjes niet kunnen pakken. Ik voel niet of iets warm is of ik laat dingen vallen. Eigenlijk dat soort klachten. Ook had ik moeite met fietsen bijvoorbeeld. Ik voelde de trappers niet meer. Dat is heel lastig afstappen.

Edgar: Precies, onstabiel op je voeten staan?

Client: Ja het is ook onstabiel, maar het is ook vooral gelijk altijd als mensen vragen van hoe voelt dat nou? Of als je met je handen in de sneeuw heb gezeten en dat ze daarna aan het ontdooien zijn, dat is het.

Edgar: Hoe is de behandeling gegaan? Want ik heb jou volgens mij totaal tien keer behandeld.

Client: Ja, in het begin twee keer in de week. Dat was de eerste acht keer. In januari/december hebben we een intake gehad. Toen waren wij eigenlijk begonnen en eigenlijk na twee/drie weken merkte ik al duidelijk dat het anders ging worden. Ik kon het gewoon voelen en zeker naar een maand na die acht keer dacht ik van: nou ik kan gewoon dingen pakken…

Edgar: In de tuin werken..

Client: Ja, in de tuin werken, maar vooral omdat ik er veel last mee had. Maar ik hou van naaien en als ik dan spelden pak, dan prikte ik iedere keer in mijn vinger. Dat gebeurd niet meer. De fijne motoriek is ook beter geworden.

Edgar: Ja, volgens mij had jij ook slaapklachten?

Client: Ja

Edgar: Hoe zijn die veranderd?

Client: Ik ben nooit een goede slaper geweest, maar wat ik wel merkte aan verschil is: ik word nog steeds wakker ’s nachts, maar ik slaap weer in.

Edgar: Precies

Client: En dat is een voordeel ja. Vooral makkelijk slapen.

Edgar: Hoe heb jij de behandeling ervaren? Is acupunctuur pijnlijk? Die vraag krijgen wij namelijk vaak.

Client: Nee is helemaal pijnloos. Dat beetje gevoel van dat ik dacht: oh nu is er een gevoelig naaldje ofzo. Dat is net of ze op je zenuw zit zoiets dergelijks. Maar nee het zijn de naadjes ook he..

Edgar: Maar wij weten dat het pijnloos is. Maar veel mensen hebben bepaalde interpretaties.

Client: Dat hoor ik ook wel van mensen dat ze zeggen van: dan worden die naalden in je lijf geroerd? Nee, er wordt ook niet geroerd.

Edgar: Jij bent arts van beroep. In jouw opinie, in jou professionele opinie is deze acupunctuur een goede aanvulling bij neuropatische klachten na chemotherapie?

Client: Absoluut! Ja, ik heb zelf bewijs dat ik regulier niet verder kwam met de medicijnen.

Edgar: Maar jij heb het al eens geprobeerd als reguliere.

Client: Ja, het is allerlei medicijnen die worden gegeven ook voor neuropatische pijnen en ja bewegen en noem maar op… van allerlei tips die ik kreeg, maar niets hielp.. In ieder geval voldoende. Nou dit was het echt gewoon voor mij… het is niet weg, maar het is niet meer het onderdeel van mij dagelijks leven.

Edgar: Als jou klacht moeite met opstappen met fietsen was. De pijn aan je voeten dat was een tien voor dat je hier kwam. Kan je een indicatie geven hoe dat cijfer is gedaald?

Client: Ja, dat is nu een drie .

Edgar: Een drie?

Client: Ja dat is echt een…

Edgar: Een wereld van verschil?

Client: Ja, ik word er niet meer wakker van. Ik heb ‘s nachts geen pijn meer. Het is gewoon heel anders. Het is niet meer een onderdeel van mij. De pijn was een stukje van mij.

Edgar: Perfect! Super! Dank u wel voor dit leuke interview.

Client: Graag gedaan.