E: info@kaczwolle.nl -||- T: 038 7851400 ||

Winterhanden of wintertenen

Winterhanden of wintertenen

Wendy uit Zwolle vraagt namens een vriendin of acupunctuur ook werkt bij wintertenen?

En het antwoord: ‘Jazeker Wendy. Acupunctuur werkt zelfs heel goed bij wintertenen.’

Veel mensen (met name vrouwen) hebben in de herfst en de winter last van winterhanden, wintervoeten en wintertenen. Het wordt veroorzaakt door de koude en vochtige lucht. Ofschoon we nog nauwelijks van een winter kunnen spreken, hebben velen last van perniones. Dit is de medische term voor deze lichamelijke problemen.

Hoewel het zeer pijnlijk kan zijn, is de klacht onschuldig.

Vaak speelt een verminderde bloedcirculatie een rol als men koude handen en voeten krijgt bij lagere temperaturen. De bloedvaten trekken samen bij lagere temperaturen waardoor er minder bloed naar het lichaamsoppervlakte stroomt. Het is een normale lichamelijke reactie om het lichaam te beschermen tegen het verlies van warmte. Bij sommige mensen trekken de bloedvaten zich teveel of te lang samen waardoor de bloedtoevoer naar de ledematen afneemt en de handen en/of voeten koud worden en een doof gevoel geven. Overigens, dit kan ook met oren, gezicht, oren of bovenbenen.

Klachten zijn pijnlijke, rode/blauwe, gloeiende, vaak tintelende of brandende zwellingen.

Acupunctuur kan de bloedcirculatie bevorderen en de lichaamstemperatuur verbeteren waardoor de klachten zullen verminderen. Na 3 a 4 acupunctuur- behandelingen moet er duidelijk verbetering zijn.

Blijft de vraag: waarom heeft de een het wel en de ander het niet?

Er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg, van bloedarmoede, hormonale schommelingen, ziekte van Raynaud (bijwerking betablocs) of aandoening aan het bindweefsel. Overigens, wonen of werken in een vochtige omgeving en roken kunnen perniones bevorderen.

Hebt u, of een bekende van u, last van deze nare, uiterst pijnlijke aandoening?
KAC is gespecialiseerd in de behandeling van wintertenen.
Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies of informatie: 038-7851400 of info@kaczwolle.nl

Nog wat ‘huis-tuin-keuken’ tips uit de ouwe doos:

Dikke huissokken met wollen pantoffels; plastic zakjes over de voeten; vitamine C; Kamferspititus;  2x per dag Glycerine; gember- of rozemarijnthee; Gingko Bilobathee; rauwe ui of knoflook. Of het helpt? In ieder geval werd Klazien Rotstein-van den Brink, er bekend mee als ‘Klazien, het kruidenvrouwtje ut Zalk’.